Program*
Les programmet og bestill billetter Her.

tirsdag 28. oktober 2014

Fidjestøl skriver biografi om Georg Johannesen

Etter flere års uklarhet er det nå journalist, filosof og forfatter Alfred Fidjestøl som får oppdraget med å skrive biografien om Georg Johannesen. Fidjestøl har tidligere vært journalist i Klassekampen og har bl.a. skrevet "Eit halvt liv", en biografi om Per Sivle, og verket "Trass alt", Det Norske Teatrets historie. I høst er han aktuell med «Frå Asker til Eden, Askerkretsen 1897-1924», en dokumentar om miljøet rundt Arne og Hulda Garborg og Marta og Rasmus Steinsvik i Asker.

Amund Børdahl og Hans Marius Hansteen har gått gjennom 200 ring­permer fra Georg Johannesens arkiv før det ble gitt videre til Universitetsbiblioteket. Arkivet er langt mer omfattende og systematisk enn det Børdahl og Hansteen, som i en årrekke samarbeidet tett med Johannesen, hadde trodd.


- Arkivet viser at han jobbet med manuskripter og artikler over lang tid. Det andre man ser, er at han samlet på mye forskjellig, fra dagspresse, tidsskrift, bøker, som han senere kunne bruke på en eller annen måte. Arkivet ble en del av hans måte å arbeide på. Og det var påfallende mye i bruk gjennom hele hans arbeidsliv, sier Hansteen til Bergens Tidende.

Dette arkivet får Fidjestøl tilgang til når han påbegynner arbeidet med biografien i 2016. Forfatteren hadde ikke selv noen direkte relasjon til Georg Johannesen. - Jeg kjenner ham som en flink fyr. Og det kan være det er en fordel å gi oppdraget til noen som ikke hadde Johannesen som lærer eller tilhørte hans krets, mener Hans Marius Hansteen.

- Vi har ventet på en biografi om Georg Johannesen, som også var min lærer. Vi er veldig glade for at Fidjestøl, som både er filosof, journalist og en dyktig skribent, skal skrive den, sier redaktør Sverre Tusvik i Samlaget til BT.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar