Program



*
Les programmet og bestill billetter Her.

tirsdag 29. oktober 2013

Øyeblikk


Georg Johannesen-seminaret 2013

Terje Dragseth
Eirik Vassenden, Jo Eggen og Jahn Thon

 

 

 

 

Terje Dragseth, Sissel Høiseter

 



Amund Børdahl
Sissel Høisæter og Laila Aase (Georg Johannesens enke)

Øyunn Viken



Hans Marius Hansteen


Jahn Thon
Eirik Vassenden


Anette Röde Hagnell og Geddy Aniksdal fra Grenland Friteater


torsdag 24. oktober 2013

"Et dannet menneske skammer seg alltid over sin tunge, fordi han vet at også munnen er en ræv"



Tegning: Steffen Kverneland


I 1993 intervjuet Niels Christian Geelmuyden Georg Johannesen for bladet Kapital. I et intervju med Klassekampen i 2007 sa Geelmuyden at han ikke kjenner noen som leser Kapital – noe som kan være en av årsakene til at han, som han hevder, ikke får noen tilbakemelding på det han skriver.
Men da han intervjuet Georg Johannesen, ga telefonen fra seg et klemt.
– Det var én person som ringte, helt fra seg av begeistring. Det var Jahn Teigen. 

Her gjengir vi hele intervjuet som fikk tittelen "Sankt Georg", en Georg Johannesen og Niels Christian Geelmuyden-klassiker, til glede for nye og gamle lesere, akkompagnert av enda en klassiker, fra tegneren Steffen Kverneland:


- Noen hver kan innrømme at en forfatter av min kategori meget vel kan inneha et stort hjerte. Ikke sant. Men straks jeg sier at forskjellen på oss to består i at jeg er mer intelligent og har flere kunnskaper enn deg, blir du veldig provosert. Det er godt mulig at du har et mindre hjerte enn meg. Det er endatil meget sannsynlig. Men det er ikke det som er problemet. Problemet er at du er dummere enn meg. Det blir vanskelig å snakke med deg fordi du skjønner så lite, og har så få referansepunkter, og ikke har lest vanskelige bøker på flere år. Da rygger folk. Men jeg tror det er riktig å si det slik. Nok om det. Vil dere ha kaffe, gutter?

onsdag 23. oktober 2013

- Kongebøkene er en forutsetning for mitt eget forfatterskap



Fra 1978 til 1980 ga Georg Johannesen ut de tre "kongebøkene", Tredje Kongebok, Johannes´ bok og Simons bok, som er, med GJs egne ord: "Negative utopier i bibel-stil, men helt areligiøse, De er en slags sciencefiction-fortellinger om det norske systemet. Jeg beskriver vår hverdag med ord fra en annen tid.”

Kongebøkene er utgangspunkt for poeten Terje Dragseths foredrag på seminaret. Ifølge Dragseth selv er Georg Johannesen en av forutsetningene for hans eget forfatterskap. I foredraget vil Dragseth gjøre kongebøkene til gjenstand for lesning og sette dem opp som et reisverk for sin egen poetikk og poetiske praksis.

Terje Dragseth debuterte med dikt og tekstsamlingen «Offerfesten» i 1980 og har tilsammen gitt ut over 20 bøker, hvorav 17 diktsamlinger. Den siste, "Bella Blu" ble tidligere i år hedret som første vinner i den nyinnstifta Triztan Vindtorns poesipris.

Dragseth sprer seg over flere kunstneriske uttrykk. Han er utdannet filmregissør ved Den Danske Filmskolen og spiller egne sanger med bandet  «I sing my body electric».

"Georg Johannesen var også en normal bokanmelder"


Denne påstanden er det Jahn Thon som kommer med. 
Han skal, sammen med Øyunn Viken og Eirik Vassenden, snakke om litteratur og kritikk med utgangspunkt i Georg Johannesen som litteraturkritiker.

"Georg Johannesen var også en normal bokanmelder. Interessant nok finner jeg den kritikertypen han representerte sterkest i slekt med tysk tidligromantikk som  Friedrich Schlegel med hans tre påstander: Kritikk er refleksjon omkring refleksjonen, kritikk er like viktig som verket selv og kritikkens kjerne er romanen,” skriver Thon i sin teaser til sitt foredrag ved Georg Johannesen-seminaret.
 
Jahn Thon er professor i nordisk litteraturvitenskap ved Universitetet i Agder etter å ha vært lektor i den videregående skole og ansatt ved Høyskolen i Stavanger og Universitetet i Hamburg. Han er tidligere litteraturkritiker og har forsket mye på litteraturkritikk. I 2001 disputerte han på en avhandling om tidsskriftene Heretica, Rondo og Profil. Thon har i ti år ledet Wergelandselskapet og har arbeidet mye med forholdet mellom urbanisme og litteratur.

mandag 21. oktober 2013

- Det Norske Hus - en vellykket metafor



I sin tiltredelsestale som statsminister i 1996 erklærte Thorbjørn Jagland "Det Norske Hus". Jagland er blitt kritisert og harselert mye med for den metaforen, og mange andre ting han har sagt og gjort. Men Georg Johannesen tok ham langt på vei i forsvar.

I et intervju med NRKs skolefjernsyn sa Georg Johannesen bl.a.: - Som tiltredelsestale er dette noe av det beste som nar vært laget de sistet tyve årene. "Det norske hus" er en vellykket metafor. Det er slett ikke sant at han snakker dårlig.

Men så følger han opp med å gå Jaglands språkbruk nærmere etter i sømmene: - Det er bare det at hvis du piller på dette og ser hva det er for noe, så vil du kanskje begynne å lure, sa Johannesen og etterlyste både mer lidenskap og utsagn som kunne skape uenighet: - Han lager ikke annen uenighet enn den som skapes når sånne folk som meg leser han og sier at jamen dette betyr jo to ting på en gang! Du er mot Arbeiderpartiet, og du er for Arbeiderpartiet! Du mener at Norge er i en veldig dårlig tilstand etter 50 års arbeiderpartistyre, men samtidig så mener du at vi absolutt må ha arbeiderpartistyre fordi de er de eneste som kan gjøre noe. Det er slike selvmotsigelser som undergraver politikken, sa Georg Johannesen.
 Apropos selvmotsigelser: De av oss som er litt opptatt av fotball husker godt da statsminister Thorbjørn Jagland erklærte at han støttet både Rosenborg og Strømsgodset!

 Du kan se hele intervjuet med Georg Johannesen Her.




lørdag 19. oktober 2013

"Ondskapen vokser seg større enn scenen"

















"Ingen doktor for dei daude", med Geddy Aniksdal og Anette Röde Hagnell fra Grenland Friteater, setter punktum for årets Georg Johannesen-seminar. Forestillingen består i sin helhet av tekster av Georg Johannesen, oversatt til og framført (sunget og resitert) på sognemål.

 Den ble opprinnelig innøvd og framført på engelsk, deretter spansk og har turnert internasjonalt i en årrekke til land som Danmark, England, Wales, Australia, Singapore, Spania, Cuba og Colombia.

Det er en uhyre sterk forestilling, regissert av Tor Arne Ursin, med Georgs tekster tolket og framført på en personlig måte i et rom ribbet for overflødigheter. Kun det nakne uttrykket står igjen, et uttrykk som likevel fyller rommet, og vel så det. Etter å ha turnert med forestillingen i en årrekke er Aniksdal og Hagnell samspilte i en grad som gjør at begge aktørenes særegne uttrykk kommer til sin rett.

"Aniksdal henter fram sin mørkeste side og gjør en sterk tolkning. Når dette veves sammen med den fløyelsmyke stemmen til Hagnell vokser ondskapen seg større enn scenen...", skrev Varden i 2008.

"Fredagens höjdpunkt var No Doctor for the Dead...Tori Amos-doftande pianoslingor och existensiell ilska i en ruggigt bra kombination" skrev Uppsala Nya Tidning.

Grenland Friteater jobbet tett med Georg Johannesen i en årrekke. Et samarbeid som fikk uttrykk i flere minneverdige forestillinger, deriblant ”Gode Tider – for de Onde” i 1995, ”Blue is the Smoke of War” i 1997 og ”Å være død er for lettvint” i 2001. Georg Johannesen var selv en viktig del i forestillingsprosessene. 

torsdag 17. oktober 2013

«Litteraturkritikk er språkkritikk, og det bør snart bli dens eneste oppgave»


Dette var punchlinen i en leder i tidsskriftet Basar i 1978.

Det er også et av utgangspunktene for Eirik Vassendens foredrag på Georg Johannesen-seminaret. 

Vassenden vil gjøre et forsøk på å nøste litt i hvordan GJs kritikkbegrep forandrer seg fra de første, noenlunde konvensjonelle bokanmeldelsene på 50- og 60-tallet, til en ganske annen type – total – kritikk utover på 70-tallet, i tråd med punchlinen fra Basar. Et alternativt spørsmål kunne være: Forandrer GJs kritikkbegrep seg i det hele tatt fra 1954 til 2005? spør Vassenden.

Eirik Vassenden er professor i norsk litteraturvitenskap ved Høgskolen i Bergen.
Han har publisert en lang rekke artikler og essays om både eldre og nyere litteratur, og har blant annet gitt ut Den store overflaten. Tekster om samtidslitteraturen (2004), Skapelsens problem. Lesninger i Olav Nygards lyrikk (2007) og Lyrikk. En håndbok (2007/2011, sammen med Jørgen Sejersted). Han har i en årrekke vært aktiv som litteraturkritiker, og er for tiden medredaktør av Edda. Nordisk tidsskrift for litteraturforskning. 

mandag 14. oktober 2013

"Magi, metode og metafor"



"Magi, metode og metafor. Litteratur er tenkning er livet."

 På oppfordring har Øyunn Viken lekket ovenstående teaser til sitt foredrag ved årets Georg Johannesen-seminar.

"Litteraturkritikeren Georg Johannesen" har vært et savnet tema på Georg Johannesen-seminaret, som i år avholdes for sjuende gang. Fire innledere er invitert, hvorav tre av dem går inn i temaet fra hver sin kant. Øyunn Viken er en av dem. 

Hun er daglig leder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Universitetslektor og cand.philol. med hovedfag i allmenn litteraturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Hun har lang erfaring som foreleser og studentrettleder ved UiB. Er nestleder i styret for Bergen Jazzforum, styremedlem i Vestnorsk Jazzsenter og har ulike andre styreverv innen kulturfeltet bak seg. Hun skrev hovedfag om litteraturkritikk, og har arbeidet som bokanmelder i Morgenbladet. Tidligere i år ansatte hun en av fjorårets foredragsholdere, Cecilie Løveid, som skrivelærer ved akademiet. Løveid, som selv var med ved oppstarten av akademiet, erstatter en annen av våre tidligere foredragsholdere; poeten Øyvind Rimbereid.

torsdag 19. september 2013

"Litteratur" og "kritikk" i fokus i år


Georg Johannesen (1931–2005) var en viktig stemme i norsk litteratur og samfunnsdebatt gjennom en mannsalder. Folk som hørte ham mente at han måtte være «den mest taleføre nordmann gjennom tidene».

Årets seminar er det syvende i rekken, det andre i Bergen – og det første på Litteraturhuset!

Les mer om årets program:

tirsdag 9. april 2013

Nytt seminar i oktober

Det er nå klart at det blir nytt Georg Johannesen-seminar i Bergen, på byens nye Litteraturhus, lørdag 26. oktober. En av innlederne blir poeten Terje Dragseth (bildet), som nylig ble første vinner i den nyinnstifta Triztan Vindtorns poesipris.

Dragseth selv ser Georg Johannesen som en av forutsetningene for sitt eget forfatterskap. Han har utgitt over 20 bøker, 17 diktsamlinger og en rekke andre produksjoner som filmer, videoer og CD-er. Juryen trekker fram denne store produksjonen i sin begrunnelse. Den framhever spesielt Dragseths siste samling «Bella Blu» både som et høydepunkt i forfatterskapet og i nyere norsk poesi.

– At en poet etter 16 bøker fortsatt kan fornye seg slik! utbrøt juryen, som besto av Kristin Berget, Edvard Hoem, Mette Karlsvik, Arild Linneberg og Torgeir Rebolledo Pedersen.

Programmet vil lekkes ut til offentligheten etterhvert som det blir klart. Fjorårets seminar var fullsatt, så sett gjerne av datoen nå.