Program*
Les programmet og bestill billetter Her.

tirsdag 18. september 2012

Bakgrunn


Fuglefangeren, maleri av Georg Johannesen

Georg Johannesen (1931–2005) var en av etterkrigstidens mest markante norske forfattere og intellektuelle. En pekepinn om hans status gir to kåringer: Hans diktsamling Ars moriendi eller de syv dødsmåter (1965) ble i 1990 kåret av en jury på 70 norske lyrikere til det 20. århundres beste norske diktsamling; i 2006 toppet hans artikkel-og essaysamling Om den norske tenkemåten (1975) Dagbladets liste over de 25 viktigste sakprosabøkene i Norge etter 1945.
-->

Georg Johannesen debuterte i 1957 med romanen Høst i mars, som av Johan Borgen ble omtalt som «en av de vareste kjærlighetsskildringer i vår nyere litteratur». Med Dikt 1959 to år etter etablerte han seg som en ledende politisk modernist, en posisjon han befestet med 60-tallssamlingene Ars moriendi og Nye dikt (1966), med skuespillet Kassandra (1967), og i en rekke artikler, essays og innlegg i tidsskrifter som Fossegrimen og i ukeavisen Orientering. Som universitetslærer i Bergen bidro han til å gjøre essayet og andre sakprosasjangrer til en en del av norskfaget og  litteraturstudiet. Hans Rhetorica Norvegica (1987) var et pionerarbeid innen retorikkstudiet; i 1995 ble han Norges første professor i retorikk. Georg Johannesen var aktiv gjennom seks tiår som forfatter og samfunnsdebattant; hans siste diktsamling Ars vivendi (1999) ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris.

I 2007 ble offentligheten kjent med en annen side ved Georg Johannesens virke: Da arrangerte Risør Kunstforening en stor separatutstilling med hans malerier og dekorerte gjenstander. Utstillingen vakte oppsikt og var gjenstand for bred mediedekning.

I forbindelse med utstillingen ble det arrangert et seminar om Georg Johannesens billedkunst og forfatterskap. Seminaret ble en slik suksess at en bestemte seg for å avholde et nytt seminar året etter. Siden har seminaret vært en årlig tradisjon. Foredragsholdere har blant annet vært Gunnar Danbolt, Kjartan Fløgstad, Bjørn Kvalsvik Nicolaysen, Espen Søbye, Jon Hellesnes, Einar Økland, Dag Østerberg, Øyvind Rimbereid og Tore Vagn Lid. Seminaret har samlet deltakere fra hele landet.

I 2010 ble «Foreningen Georg Johannesen-seminaret» stiftet. Harald Berntsen var foreningens leder t.o.m. 2011, da han ble avløst av Amund Børdahl.

I 2012 flytter Georg Johannesen-seminaret til Bergen. Årets foredragsholdere er forfatterne Jan Erik Vold og Cecilie Løveid, og litteraturforskerne Arild Linneberg og Ingrid Nielsen.

Amund Børdahl

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar